torsdag 8 januari 2009

The Rio Guide Book : När man landat

När man har landat i ett nytt land infinner sig gärna den där sköna känslan av avslappning som man längtat efter. Många förhoppningar, många planer och många möten framför sig.
Det finns dock ett problem som ofta uppkommer, hur kommer jag från flygplatsen? Landar du i Rio de Janeiro direkt från något annat land så landar du garanterat i GIG, Aeroporto Antonio Carlos Jobin, (Galeão). Därifrån åker det många bussar. De åker från flygplatsen utmed kusten och man kan gå av när man vill. Så det kan vara bra att ha koll på vart hotellet man bor på ligger. Annars blir det svårt.

Boende

Hotell
Såklart finns det hotell i Rio, inte så mycket att säga om det. Dyrare ju finare, men var är det inte så?

Lägenheter
Ifall hotell inte är något man känner för eller har råd med kan man hyra lägenheter här. I skrivande stund är min mor och mormor i luften på väg hit och de har en hyrd lägenhet som väntar på dem. Väldigt billig också, 1100 Real (ca 4000) för 12 dygn. Klart man kan hitta billigare, men inte så centralt. (de bor där Copacabana och Ipanema möts).

Vandrarhem
Vandrarhem är ett ännu billigare alternativ, problemet med dem är att man ofta delar rum med andra då, fast det är väl värt det ifall man betalar mellan 30 och 70 kronor per natt? Något för unga då det är fester dag in och dag ut, man kan inte precis vila upp sig där...


Transport

Att åka någon sorts fordon i Rio är en upplevelse, med hjärtat i halsgropen börjar färden när dörren stängs, ibland innan det. Man bildar filer där det går och kör om där det går. Hastighetsskyltar är enbart en rekommendation och säkerhetsbälten en accesoar. Men oroa er inte, jag har inte sett en enda krock sen jag kom hit (för mer än en månad sen) och när det är rött ljus stannar bilarna. Oftast...

Taxi

Taxi är något som ger svenskar en rädd blick, att ta taxi är en sista utväg, man gör nästan vad som helst för att slippa. Här nere är det nästan tvärt om. En taxiresa kostar inte mycket. Snittpriset brukar ligga runt 30-40 kronor. Ifall man inte åker allt för långt såklart. Taxiförarna kanske inte pratar engelska, så det är bra ifall du har adressen nedskriven på en lapp som du kan visa, eller försöka uttala.
Taxibilar är gula, så man kan inte missta de för något annat. Ser du en gul bil kan du nästan vara säker på att det är en taxi.

Buss
Buss är något som man i Sverige väntar på enligt tidtabell. Glöm det, det finns ingen här. Man går ut, väntar på sin buss, ser man den vinkar man till och bussen stannar. Förslagsvis har du pengarna i handen redan när du går på bussen, de kostar mellan 2 och 2.50 Real (ca 3 kronor) per person och tur. Bussarna åker fort så vet du inte vart du ska eller hur det ser ut, ta inte bussen.

Tunnelbana
Först och främst har de ett tunnelbanesystem som samarbetar med en busslinje. (Samma bolag fast en buss). Tunnelbanorna kan vara väldigt användbara för turister som inte känner till Rio då schaffören säger namnet på nästa hållplats, något som de vanliga bussarna inte gör. De har även en karta så du kan se vart du är och vart du ska.
Tunnelbanorna och deras bussar åker till alla turistattraktioner och hotellområden. Kan vara bra att veta...

Inga kommentarer: