torsdag 8 januari 2009

The Rio Guide Book : Att tänka på innan resan

Här kommer kapitel ett i min guide. Vad ska man tänka på innan man åker?

När åker du?
Beroende på när på året man åker så kommer man se olika sidor av Brasilien. Trots att årstiderna är de motsatta än i Europa så betyder inte det att deras vinter inte lockar. Snarare tvärt om då vintern (Juni-Juli) har en temperatur på max 28 grader med klar himmel. December och Januari är osäkra månader med tanke på väder. Januari är en månad då det ofta regnar och det är svårt att planera sina dagar då vädret kan ändras totalt på 30 minuter från klarblå himmel till svarta moln och regn. De varmaste månaderna på året är Februari och Mars då det är mellan 35 och 40 grader, normalt sätt.
Så att rekommendera att komma till Rio de Janeiro är Juni och Juli, vill man se klarblå himmel och vita stränder såsom i reklamfilmerna är även Februari och Mars att rekommendera, trots att värmen kommer göra sig påmind.

Visum
Stannar man i Brasilien i mindre än tre månader behövs inget visum, man behöver alltså inte leta sig galen på olika hemsidor där det inte står något om det. Stannar man längre kan man antingen fixa det på plats (att rekommendera) eller hemma innan resan.

Kläder
Oavsett när man åker är det bra att ta med sig tunna kläder. Åker man på vintern bör man ta med sig en tunnare jacka då det kan krypa ned emot 15 grader på kvällarna. 15 grader säger du, det är väl inget, tänk igen. 15 grader med en fuktighet som här är inte som Sveriges 15 grader, ta med en jacka. Även nu när det är sommar tar vi ibland med oss en tunn tröja när vi går ut på kvällarna. Shorts och T-shirt är att rekommendera på dagarna, Jeans och T-shirt (kille) på kvällen. Tjejer har ofta en lättare klänning eller kjol och topp ifall man går ut på kvällen.
Skor är bra att ha med sig även om det verkar varmt. Efter en hel dags eskapader i tofflor kommer du dagen efter använda skor då det är tröttsamt att gå i sandaler. Sandaler heter förresten Havaianas (ett märke, men har nästan monopol på det) och är en gummisula med två band som går från stortån till bägge sidorna om foten. Googla det så förstår ni...
Ta med mer kläder än ni brukar använda hemma då man svettas väldigt mycket på en dag, inte ovanligt att man byter kläder minst en gång per dag.

Solskydd
Ta inte med dig din solskyddsfaktor 20 när du åker till Brasilien. Ifall du funderar på det, gör inte det längre. Solen här nere är mycket starkare än i Sverige. Solen är väl solen, tänker du? Visserligen sant, men den är mycket starkare här och vi, läs blonda och ljushyade människor, klarar inte av solen i samma utsträckning som brasilianare. Jag såg en amerikan här nere använda solskyddsfaktor 15, den som Luiza använder till armarna, över hela kroppen. Han var röd som en kokt kräfta. När du kommer ner hit, eller på vägen hit, så ska du köpa minst faktor 30. Det är den jag använder och Luiza försöker hålla sig ifrån att köpa 40 till mig...

Väska
Ta med en väska som du kan ha med dig när du går runt i Brasilien. Är du kille och är ensam (dvs inte med någon tjej), ta med en ryggsäck. Här nere använder inte killar väskor i samma utsträckning som i Sverige, de använder ryggsäck istället.
Saker som skall få plats i väskan:
  • Vattenflaska
  • En tröja att byta till
  • två plånböcker, en för pengar såsom stora sedlar och identifikationshandlingar och en för mynt och små sedlar
  • Karta
  • Telefon
  • Solskydd
  • Anteckningsbok (med adress på vart du bor inskriven + telefonnummer dit, bra att anteckna saker i och att kommunicera med) + penna
  • Kamera
  • Plåster (skavsår etc.)
  • Frasbok (bok med fraser på portugisiska för kommunikation)
Låter som väldigt mycket, men tro mig, du kommer behöva allt det där

Pass
Ta en eller två kopior på ditt pass, ha alltid med en av dem, i plånbok eller något. Orginalet skall ligga säkert, i förvaringsboxen på hotellet eller liknande.

Har ni frågor, fråga på, som alltid!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Jag håller på med ett 100-poängs projekt om (användbara) lagar utomlands. Alltså lagar som svenska turister inte känner till och därför kan få böter eller till och med åka i fängelse om de bryter mot dem. Har du några tips på sådana lagar i Brasilien? Tack på förhand!

Robin Holst sa...

Hej Elin!
Ja, det finns några lagar som är lite konstiga, enligt mig i alla fall. Den första jag kan komma på är att man inte får byta om på stranden, dvs från "vanliga kläder" till badkläder, det kan bli böter eller, vad jag förstått, t.om. fängelse. Den andra som jag kommer på direkt är att springer man över en expressväg (typ motorväg fast inne i stan) och överlever kan man bli åtalad för självmordsförsök (även om man blir påkörd och överlever altså).

Hoppas detta hjälper dig!

Anonym sa...

Tack så jättemycket för hjälpen, Robin :) Hoppas att du har det bra i Brasilien!