lördag 21 februari 2009

Årets första Bloco!

Då var det dags för karneval i Rio. Det som ni ser på TV och i tidningar är ganska annorlunda från vad turisten eller cariocan (Rioborna) ser det hela. I media ser man den stora paraden, sk Sambodrom, och då tror man (det gjorde jag i alla fall innan jag var här första gången) att det är så det är, ett långt stort sambatåg som går genom stan. Men så är det inte. För några välbärgade är det så, det är nämligen en instängd plats där sambodromen går, en avspärrad yta som det visserligen smakar att vara på, men som allt annat som smakar så kostar det.
Det som är karnevalen för oss dödliga här i Rio är blocos. Jag tror jag har förklarat vad det är tidigare, men det tåls att upprepas. Man stänger helt enkelt av en gata, eller en del i alla fall, och så drar man dit ett band, eller stereo bara den hörs, sedan dansar folk till musiken, köper billig mat, billig dricka, och ganska mycket utklädningskläder. För det är inte bara i Sambodromen som de klär ut sig, alla klär ut sig här. Går man på gatorna ser man allt från 2-åriga barn utklädda till spindelmannen till 85-åringar utklädda till en av årets sambaskolor (grupper som spelar sambamusik, inte där man lär sig att spela samba. De är de som tävlar i Sambodromen om årets bästa låt och framträdande). Det går inte att gå en, kommersiell, gata fram utan att se 10 butiker där de säljer utklädningsgrejer. Men mest är det i gamla stan (Centro), bilden är därifrån (vi var där tidigare idag och köpte lite saker, bilder på det kommer när vi använt det). Vart man än vänder sig ser det ut som på bilden, helt fantastiskt för den letande. Självklart är allt där, som i resten av gamla stan, mycket billigare än någon annan stans i Rio. Ska man köpa något och har möjlighet att åka dit, gör det! Sparar en del pengar på det...
Nu ska vi ut till Leblon till en bloco, ska träffa några av Luizas kompisar där och även Rebecca med vänner. Hoppas det blir lyckat, det brukar det bli!

Berättar om hur det var nästa gång jag har en lugn stund, schemat framöver är ganska fullt...

Inga kommentarer: