Brigadeiro, den mest kända brasilianska efterrätten.
Jag har bilder till höger där ni ser vad man ska ha och hur man ska göra det... (Dubbel sats på bilderna)
Ingredienser:
- 1 burk kondenserad mjölk
- 50 gram smör/margarin
- 2-3 matskedar kakao
När man rört omkring ordentligt och det bubblat ett tag kan man testa att luta kastrullen åt något håll, lossnar smeten direkt är det klart, gör den det inte får man fortsätta röra tills det ser ut som på filmen nedan. Det är inte världens bästa film, jag filmade mest för att komma ihåg hur man gjorde allt, inte bara brigadeiros...
När det är färdigt fuktar man en skål (fyll med vatten och töm ut) och häller över den färdiga smeten i den. Vät handen med vatten och slå lite på smeten så den blir tillplattad, inte mycket, men lite. Den gör även så att det inte bildas en skorpa överst.
När detta är gjort låter ni skålen kylas av under några timmar (enligt tradition låter man den stå över natten) och sedan kan man rulla bollar.
Rullningen är ganska enkel, man tar en dryg tesked, rullar den till en boll och sedan rullar man bollen i önskad "toppning". Klart!
Ett tips för rullningen, smörj händerna med smör innan ni rullar då brigadeiros är ganska kletigt...
Slutresultatet bör se ut ungefär såhär:
Man kan göra andra färger (dvs smaker) genom att enkelt byta ut kakaon mot andra smakämnen, vanilj, vit choklad, vi gjorde jordgubbe (konstgjord smak), så det finns inga hinder, det enda hindret är fantasi...
Har ni frågor är det bara att kommentera!
Lycka till!
1 kommentar:
ååh! Härligt! Tack för receptet! Smakade brigadeiro första gången igår, rikrigt gaaalet gott :D
Skicka en kommentar