söndag 29 mars 2009

The Rio Guidebook: Att se i Rio

Jag tänkte gå genom lite olika sevärdheter när man väl är i Rio

Cristo Rendentor - Kristusstatyn
Går det att skriva om Rio de Janeiro utan att ta med en av världens mest kända statyer? Jag tror inte det. Statyn är en 38 meter hög cementavbildning av Jesus. Den skänktes av Frankrike och har svenska rötter, bildligt talat. Fundamenten är gjord av cement från Skåne.
Han står på det 710 meter höga berget Corcovado mitt i Rio. Man säger att hans öppna armar representerar inte bara bilden av Jesus, utan även öppenheten hos brasilianare.
Från statyn kan man se nästan hela Rio, det är en väldigt vacker vy enligt mig själv, och med tanke på antalet vykort och plancher på densamma tror jag inte att jag är ensam om den tanken.
Att åka upp dit är ganska dyrt, man måste nämligen åka lift och det är inte det billigaste. Är man mer äventyrlig kan man även klättra upp för berget, men det är jobbigare än man tror, det är inte en söndagsutflykt. Jag har själv inte gjort det men eftersom jag blev trött av att klättra upp för sockertoppen (200 meter) så är det en ganska kvalificerad gissning.
Att statyn nyligen blev invald i de 7 underverken (2007) gör inte resan mindre värd mödan.

Pão de Açúcar - Sockertoppen
Sockertoppen är förmodligen Rios näst mest välkända silhuett. Bilden av de två stora bergstopparna som fått sitt namn av hur de ser ut (kolonisatörerna tyckte att det såg ut som "sockerberg" innan man gjorde sockerbitar). Det består som sagt av två bergstoppar, Morro da Babilônia och Morro da Urca. Den senare är den högre av de två. Från Sockertoppen ser man en väldigt vacker stad med Kristusstatyn i mitten. Det är inte en lika högt belägen plats som Corcovado, men högt nog. Att se solnedgången från Sockertoppen är något jag rekommenderar alla som åker hit, det är en syn man aldrig glömmer (jag har bilder från det i tidigare inlägg, även bilden överst på sidan kommer därifrån).
Kabelbilarna hela vägen till toppen kostar ca 40 SEK och det är det värt. Tur och retur såklart.

Maracanã - Den största fotbollsstadion i världen (?)
På denna runda stadion har många stora fotbollsmatcher spelats, och kommer att spelas. Har man möjlighet att se en match här bör man ta den. Det är billigt och en häftig känsla att sitta på den enorma stadion. Anledningen till att jag inte är säker på ifall den är den största eller inte är för att jag har inte hittat någon säker källa. Den var den största innan VM i Tyskland och efter VM byggdes den ut, ifall den är störst igen vet jag inte. Att den kommer spela stor roll om några år är däremot säkert. Då kommer VM-finalen 2014 att spelas här. I fotbollsvärldens Mekka.

Museum
Det finns hur många muséum som helst i Rio. Att hinna med alla är ett äventyr och det är svårt att välja ut de viktigaste. Det bästa är att fundera på vad man vill se för sort och sedan leta upp någon turistinformation och fråga dem. Att köpa en guidebok är inte helt fel heller...

Centro - Gamla stan

Rio de Janeiro är en väldigt gammal stad, delar av den i alla fall. För att få en bild av hur Rio var innan kommersialismen och turismen slog till skall man bege sig till gamla stan. Det är en mysig stadsdel med mycket historia. Men något man ska ha i tankarna är att nästan ingen bor där. Det är rakt igenom kontorsbyggnader och små barer, så att åka hit på helgen rekommenderas inte, risken att något dåligt händer dig är ganska stor... Här finns mycket att se, många kyrkor, många gamla byggnader, här finns även Lapa med sin berömda viadukt och Santa Teresa med sin berömda spårvagn (som går över viadukten). Ett besök här rekommenderas starkt.

Parker - En av Rios styrka

Rio är fullt av parker, små parker som man går genom på kort tid och längre parker. Jag har skrivit om Parque da Catacumbe tidigare och den är väl värd ett besök, fördel ifall man är yngre då det är smala trappor och stigar man ska kämpa sig uppför. När man väl kommit upp för trapporna i Catacumbe ser man en vacker utsikt över Lagoa.
Det finns även Parque da Flamengo där monumentet för de stupade vid andra världskriget står, Parque da Lage som börjar vid botaniska trädgården och fortsätter upp i regnskogen Tijuca. Det finns hur många parker som helst, ju fler man ser, desto bättre då de alla är väldigt vackra.

Jardim Botânico - Rios Botaniska trädgård

Har man tid ska man absolut åka till den botaniska trägdården. den 200-åriga trädgården är en fröjd för ögat, oavsett när man kommer. Har man tur med blommningen kan man se många vackra blommor och en otalig mängd buskar och träd. Att man kan stöta på både apor och fåglar gör inte upplevelsen sämre. Jag har fått många vackra bilder härifrån och bland annat sett trädet som gett Brasilien sitt namn, Bresiljeträd.

Lagoa - En oas mitt i Rio

Mitt i södra Rio (där man oftast befinner sig) finns en stor insjö, Lagoa. Det är en lugn och stilla plats där man kan få lugn och ro. Har man tid och lust kan man gå den 7,5 kilometer långa promenaden vid sidan av sjön och bara slappna av. Man kan även stanna, köpa en kokosnöt och njuta av det färska kokosnötsvattnet. Att jag gillar denna platsen är väl inte svårt att förstå, men jag tror att för att få en stund utan stressande människor och en massa tutande bilar (det finns bilar här med men de brukar ta det lugnt) är detta en bra plats att gå till.

Det finns väldigt mycket att se, tycker ni att jag missat något får ni gärna kommentera så kanske jag lägger upp det här.

Här kommer länkar till mina tidigare inlägg i "The Rio Guidebook":
Att tänka på innan resan (1)
När man landat (2)
Att bo i Rio (3)
Stranden (4)

Inga kommentarer: