lördag 13 december 2008

Nandas student

Igår var det så dags för Fernandas student. Vi, jag och Luiza, gjorde oss i ordning och åkte med Nanda och hennes klasskompis till skolan där de gjorde sig i ordning för den stora händelsen. Det regnade så skolan fick placera ut stolar på lite andra ställen än de tänkt sig, men det gick bra till slut. På den andra bilden kan ni se hur det såg ut innan och på den tredje bilden Bild 1: Traditionell klädsel, Nanda till vänster

kan ni se hur det såg ut under ceremonin.
Det är ganska stor skillnad mellan en svensk och en brasiliansk student. I Sverige ser man inte eleverna förän de kommer utspringandes ur skolans portar, klara. Här ser man hur rektorn håller tal, hur eleverna blir uppropade en efter en och får ta emot sitt diplom och säga hejdå till alla lärarna. Det var en vacker och ståtlig ceremoni, tyvärr förstörde regnet en del av magin, men det var ändå stort. Efter 3 timmar var allt över och vi letade efter Nanda i vimlet av ca 200 före detta elever och deras familjer. Det var inte lätt... Sedan gick Nanda och bytte om till vanliga kläder och vi åkte hem för att hon skulle kunna byta till festkläder då de skulle ha en fest efteråt. Vi åkte, innan festen, och åt på en italiensk restaurang. Väldigt god mat, jag hade risotto och den var underbart god. Eftersom ägaren känner familjen väl så pratade vi en del med honom och jag insåg då att här nere var det baby-booms 1988 och 1990, för alla som hade barn 1988, när Luiza föddes, hade även barn 1990, nästan. Nanda är född 1990 och de som gick ut skolan med henne är syskon till de som gick ut med Luiza.
Efter maten åkte vi och lämnade Nanda och sen åkte vi hem och sov. Vi lämnade nämligen ceremonin vid 22 och åkte och åt vid 23, kom hem vid 01. Ceremonin började 18 och vi var där vid 17, så ni får en tidsuppfattning.
Nu har vi en väldigt lugn dag och vi har precis ätit lunch, med efterrätt bestående av Pannetone, en italiensk "kaka". Väldigt god och väldigt vanlig. Går man in i en mataffär ser man den direkt, garanterat.

Vi får se ifall vi orkar göra något idag eller ifall det blir en lat dag...

Inga kommentarer: